Powiaty i gminy
Aktualności
Informacja
Europejskie kuchnie we Wrocławiu
135-kilogramowy tatar, dwumetrowy gołąbek ważący 56 kilogramów i 10 000 litrów żurku ugotowanego za jednym zamachem - takimi osiągnięciami mogą się pochwalić organizatorzy Światowych Targów Książki Kulinarnej organizowanych we Wrocławiu. W drugiej już edycji tej imprezy udział wziął wicewojewoda Zdzisław Średniawski. Wicewojewoda podczas spotkania wręczył nagrody najlepszym wydawnictwom kulinarnym.
Grand Prix otrzymało Wydawnictwo REA, które zostało docenione za specjalistyczne książki dla uczniów szkół gastronomiczno-hotelarskich. Druga nagroda, na wniosek Olexandra Motsyka, ambasadora Ukrainy w RP, trafiła do Oficyny Wydawniczej Baltia-Druk, za książkę „Ukrainian Cuisine and Folk Traditions". Trzecią nagrodę wicewojewoda wręczył hiszpańskiemu Wydawnictwu Lunwerg Editores z Barcelony, za książkę „El desafio de la tres décades de evolución cocina española".
W skład jury X Krajowych i II Światowych Targów Książki Kulinarnej wszedł między innymi Grzegorz Komandarek, kucharz z serialu „Złotopolscy", Tadeusz Hupa, szef kuchni Hotelu Wrocław i prof. Michał Mazurkiewicz, były rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.